Søk i artikler

Hvordan kler man seg riktig etter kleskode?

Hva skal man egentlig ha på seg når det står «mørk dress», «business casual» eller «smoking»? Her har du listen.

Dresskode eller kleskode er det ofte mye forvirring rund. Hva skal man egentlig ha på seg for å være korrekt kledd? Det er vel ikke annet å gjøre enn å hoppe inn i listen.

Sjakett

Kalles også: Diplomatfrakk, morning dress, cut away eller morning coat

Sjakett er det mest formelle antrekket man kan ha på dagtid. Det skal brukes til mørkets frembrudd eller klokken 18:00. Da skifter man til kjole og hvitt eller smoking, alt ettersom hvor formell tilstelning man deltar på.

Menn: Hvit skjorte, grø vest, mørk jakke med lang rygg. Mørkt slips eller helst kravatt. Grå eller gråstripede bukser.

Kvinner: Damene står litt fritt til å velge en pen, lang kjole utfra hvor formell settingen er og når på døgnet dette er. Damer trenger ikke, i motsetning til menn, å skifte klokken 18:00, og må derfor tenke på at antrekket skal også kunne benyttes sammen med mannens kjole og hvitt eller smoking.

sjakett

 

Kjole og hvitt

Kalles også: Galla, livkjole, snippkjole, kjole og sort, white tie, full evening dress eller tails

Antrekket kalles «kjole og hvitt» når det er damer tilstede. Er det en samling av kun menn brukes utrykket «kjole og sort».

Menn: Hvit skjorte med stivt bryst, hvit sløyfe og sort eller hvit vest. Svart jakke med lang rygg. Svarte bukser med silkegalloner. Utendørs eller under dans benyttes flosshatt og hvite hansker. Lakksko. Det oppfordres til lommeur.

Kvinner: Sin beste ballkjole. Ofte med mye pynt til.

kjole og hvitt

 

Smoking

Kalles også: Evening dress, dinner jacket, black tie eller tuxedo

Brukes etter mørkets frambrudd eller etter klokken 18:00 ved spesielle anledninger. Smoking er vanlig i festforestillinger i operaen eller på teater, ved formelle middager eller lignende. Bryllup som er på dagtid har noen ganger smoking i invitasjonen. Dette er i utgangspunktet feil, da man ikke skal bruke smoking på dagtid (og ikke i kirken), men her trumfer invitasjonen tradisjonen, slik at man bruker smoking på dagtid.

Menn: Hvit skjorte med doble mansjetter og stivt bryst. Tversoversløyfe. Sort eller mørkeblå jakke. Varmere strøk har også hvit jakke som alternativ. Svarte bukser selv om jakken skulle være i en annen farge med svarte silkestriper. Lakksko. Magebelte med brettene vendt oppover.

Kvinner: Selskapskjole eller cocktailkjole. Buksedress er også tillatt.

smoking

 

Mørk dress

Kalles også: Dark suit, informal eller business

Brukes i bryllup, formelle middager, konfirmasjoner eller andre mottagelser. 

Menn: Tradisjonelt hvit skjorte, selv om det er blitt vanligere å bruke mønstrede eller fargede skjorter. Slips. Skal dressen benyttes på kveldstid bør den være i en mørk farge. På dagtid står man litt friere.

Kvinner: Ingen spesielle regler enn at tøyet skal være pent. Prøv å bruke mørke farger, da lyse egentlig er forbeholdt formiddagen. Bukser er mest vanlig men kjoler og skjørt er lov.

mork dress

 

Dress

Kalles også: Suite

Brukes ofte i litt mindre formelle settinger som middagsselskap eller lignende. Her står man fritt til å velge farger, men mennene må ha dress.

Menn: Fri betegnelse. Her står man fritt til å velge dressfarge og skjortefarge. Slips er ikke påkrevd.

Kvinner: Pent antrekk. Kjole og skjørt er tillatt i tillegg til bukser.

 

Pent antrekk

Kalles også: Smart casual, cocktail, business casual eller contemporary business casual

Brukes i uformelle settinger eller på kontoret.

Menn: Jeans med skjorte, dress uten slips eller jakke. Piquet er tillatt.

Kvinner: Pent antrekk. Kjole og skjørt er tillatt i tillegg til bukser.

business casual 

Lik oss på Facebook